Kjeldskov-Moreau


Janne Kjeldskovs erindringer


Min moder boede i Skibhusene i Odense, og hun var alenemoder med 2 små piger Bjørg på 5 år og Fritze på 2 år, og boede på Skibhusvej nr. 418  og som sådan var det sikkert ikke nemt når et elstik ikke virker, så hvem beklager man sig så til, jo den flotteste ungkarl i Skibhusene nemlig mælkemanden Ernst Hansen ( også kaldet store Ernst ) som var ungkarl, og han sagde ikke til den smukke unge moder, så om aftenen kom han med en stor buket blomster og en æske chokolade, stikket blev klaret, og det blev 9 måneder senere altså mig  ( Janne ) elstikket nå – jo det blev ordnet senere.


Den 23 maj 1948 kom jeg til verden, det gik så hurtigt at min mor på vej ud til Frøken Haslevs klinik fødte mig i en Taxa i Nedre gade, og i kan tro at jeg blev en lille dyr dame, for min far måtte betale en stor rensning af Taxaen, og som kronen på værket købte min mor byens dyreste barnevogn, så jeg var med garanti  Odenses dyreste baby mente min far, min mor og far blev gift den 31 maj 1948 på Odense Rådhus.


Min barndom jo den foregik mest omme ved min farmor som boede på Sedenvej nr. 6 i Skibhusene der lejede jeg mest og jeg måtte næsten alt ( sådan da ) for jeg måtte ikke tage hendes kirsebær før de var syltet, og hvis jeg alligevel prøvede kom hun med sin grydeske i hånden og sagte Ga – Ga og så løb jeg.


Sedenvej 6 var jo en mindre Husmandssted var der en Hest, 4 køer, 5 kalve, 3 grise og omkring 100 høns samt nogle ænder som skulle fedes op ti jul og vi skal ikke glemme den svenske gård hund Klaus, samt de katte som boede på loftet, alt det lort og tis fra dyrene blev samlet omme bag ved gården i en mødding hvor der var en ajle rende  der førte hen til en nedgravet ajle beholder hvor der var en håndpumpe så min far kunne pumpe ajlen op i en beholder på en vogn som min far så kørte rundt og fordelte på hans marker ( det var en god gødskning  )  


Omme ved min farmor havde jeg også mine kæledyr og jeg husker især en sød lille hvid kattekilling, den tog jeg med hjem på Skibhusvej for at vise den til min moder, men hun brød sig ikke om katte, så når vi havde spist til aften skulle jeg gå om til farmor med den igen, men ups den kravlede op på køkkenbordet og sprang over på spisebordet hvor den havnede midt i gryden med den brune sovs, og i kan tro min moder blev sur, den aften nåede jeg ikke at få aftensmad.


Min søster Fritze og jeg byggede også huler af fars mælkekasser omme på Sedenvej  en dag fandt vi en stor død rotte den gav vi dukketøj på og kørte rundt i vores dukkevogn, men da vi kom hjem på Skibhusvej og  viste vores mor hvor sød  rotten lå med tøj på i vores dukkevogn blev hun meget vred. Så vi fik ordre på at smide rotte dyne, pude og alt andet som var i dukkevognen i skraldekassen og herefter vaske vognen med varm vand med sæbe i, og som i nok forstår gjorde vi det ikke igen.


Nå tilbage til ajle renden den sprang mine søstre og deres legekammerater over, men det måtte jeg ikke være med til for jeg havde for korte ben sagde de, men jeg skulle vise dem så lille søster gik et godt stykke tilbage hvor efter og løb så stærk som jeg kunne og satte i et spring, men ak og vel jeg havnede på ryggen midt i ajle renden, herefter gik jeg om til min farmor, som sagde at mine 2 søstre skulle følge mig hjem til min moder ( på Skibhusvej 418 )for hun vaskede storvask i sin gruekedel så der var varmt vand og rent tøj til mig, jeg tror at det har været et syn for guderne at se mig gå mit på Sedenvej mellem mine 2 søstre medens de holdte sig for næsen, hvad min moder sagde kan jeg ikke huske men hun er nok blevet noget mopset, men jeg blev ren igen.


Min søster Fritze og jeg lejede også fine damer ( omme på Sedenvej 6 ) og hvad har fine damer på fødderne, højhælede sko men da vi ikke havde sådan nogle var vi meget opfindsomme så tog et af fars kosteskafter som vi savede i passende stykker og hamrede et søm gennem vores egne sko og ned i kosteskaftet og vupti nu havde vi højhælede sko, men da mor og far så det fik vi en masse skæl ud, det kunne vi slet ikke forstå.


Den 7 februar 1955 fik jeg en lille bror     der blev døbt Jens Henrik, så nu var jeg en stolt store søster som fik andet at tænke på for jeg fik ansvaret for at passe ham og det ansvar var mig meget bevist, så når jeg kom hjem fra skole kørte jeg med ham i hans barnevogn jeg lejede også meget med ham,  i min fritid havde jeg ham næsten altid.


I 1957 byggede min far hus på Sedenvej 5 som var en grund der hørte med til hans jord som lå skråt overfor det hus som min farmor boede i  ( det ejede min far også ) og i december samme år flyttede vi ind i det nye hus.


Jeg var også engang spejder i DUI, men det varede ikke så længe, for mine kammerater drillede mig med at det betød di uldne ispinde, og jeg ville ikke være en ulden ispind, senere fandt jeg udad at det var en under afdeling af DSU ( dansk socialdemokratis ungdom ) Jeg løb også meget på rulleskøjter og jeg var nok dygtig for min far gav mig lov til at gå til rulleskøjtedans hver lørdag som foregik i Gråbrødrestræde i Odense centrum og det var jeg meget glad for. Jeg gik også meget med min mor på arbejde, hun var ansat ved Det Danske Rengørings Selskab som lå i vægtergården på Albani torv nr. 5, min mor gjorde rent flere steder på Odense Havn, dog mest på Havne Toldboden Da min storesøster Bjørg ( kaldet SUSSE ) blev gift med Kjeld Kyndbøl fik de en lille dreng som kom til at hede Torben ( Bassemand ) ham passede jeg også en del indtil han kom i vuggestue, så ham kørte jeg Skibhusvej tynd med i hans barnevogn.


Efter 7 klasse gik jeg ud af skolen ( 1962 ) for nu ville jeg tjene mine egne penge, og så var det tiden at komme ud at søge arbejde og da jeg kendte en som arbejdede hos en købmand på Egebæksvej hvor jeg cyklede  hen og spurgte om de havde noget arbejde til mig og det havde de, jeg blev sat til at lave lidt af hver jeg fyldte på hyller var ved kassen, jeg husker også at der kom en meget skil øjet mand der hed Østergård han solgte smør og æg ham var jeg lidt bange for, her var jeg ca. 1 år, så jeg fik arbejde som hjælpepige på en systue  der hed Gerli som lå i Ansgargade i Odense


Da min søster Fritze blev gift med Kristian Vestergård flyttede hun med ham op til hans hjemstavn nemlig Hjørring, her fødte hun en pige som kom til at hede Pia, Fritze led meget af hjemve og småbørn kunne hun ikke klare, så jeg rejste op for at hjælpe hende og det blev til et helt år. Hvor jeg var i huset og passede Pia, men så syntes min far at det kunne være nok, så han sagde nu stopper vi her, med i brevet var der penge til en togbillet, og så var det retur til storbyen Odense.


Efter min hjemkomst fik jeg arbejde som hjælpepige  hos Tonny modeller som syede jakker og frakker, her lavede jeg lidt af hver så som lidt kontorarbejde samt at hente brød og sodavand og andre ting til mine arbejdskammerater, jeg fandt også ud af at 7 års skolegang ikke var nok så jeg begyndte på en aftenskole der hed Olympia skole hvor jeg skulle lære at skrive på skrivemaskine samt andre ting der havde med kontor at gøre.


Men så lukkede systuen og jeg stod igen uden arbejde, men jeg var så ´´ heldig ´´ at min mormor kendte en som havde en der manglede en ung pige forretningen hed Winthers te Handel og lå i Klaregade i Odense, men puha det var ikke lige mig, det første jeg skulle lave når jeg mødte om morgenen var at pudse en stor sort Kakkelovn samt at tage aske ud af den og det skal lige siges at jeg havde lysegrå spencer og hvid skjorte på så når jeg var færdig var jeg lige så sort som kakkelovnen så efter 2 dage sagde jeg op for nu havde jeg fået nok.


Herefter fik jeg arbejde på Stenstrup Jensens pose fabrik som lå i Oluf Bagers gade i Odense foruden fabrikken handlede de med alt inden for papir og kontor artikler, her fik jeg øje på en Chauffør der hed Uffe som også arbejde der og ham snakkede jeg meget med, men det blev også til en del mere og vi blev vi enige om at det bare skulle være os to og at vi ville giftes os, men for at vi kunne det måtte vi lave en lille ( stor ) nød løjen så vi fortalte at jeg var gravid, det skal lige tilføjes at fordi jeg kun var 18 år gammel og at man først var myndig når man var 21 år gammel, skulle jeg have min far og mors tilladelse, men det var ikke noget problem for de kunne begge godt lide Uffe, så vi blev gift om formiddagen den 2 juni 1967 på Odense Rådhus, efter vielsen gik vi hen på Odense andels boligforening for at blive skrevet op til en lejlighed og herefter var vi på Rest. Den Grimme Ællingen og spise frokost, om aftenen havde min mor og Far inventeret Uffes forældre på aftensmad så alt i alt havde vi en rigtig dejlig dag.


Den 3 juni var vi igen ude ved mine forældre for denne dag fyldte min Morfar ( Junius ) 80 år så vi var samlet med hele min familie så her var Uffe for første gang sammen med min store familie, senere kom Uffes kammerat Ivan i deres gamle Chevrolet Master fra 1934,( bilen havde de i fællesskab ) i dagens anledning havde han smoking og høj hat på men tro mig så havde han brune sko på, og min moder kunne lade forstå det med de brune sko så hun sagde til ham at det ikke passede sammen smoking, til det svarede han at han aldrig gik i sorte sko og at han ikke ville købe et par sorte sko der kun blev bruget en dag, Ivan havde tidligere på dagen kørt Uffes gamle ungdoms venner Birthe og Ebbe til kirken så de kunne blive gift, men vi kom hjem i Danmarks gade i god behold. Sidst i juni lejede i en folkevogn i 2 uger og så rejste vi på bryllups rejse i Østtyskland og Tjekkoslovakiet det blev en dejlig og vellykket ferie.                                  


Efter vores hjemkomst fik vi valget mellem 2 lejligheder den ene på Nyborg vej nr. 330 den anden på Mølleløkkevej nr. 43 på 3 sal T/H som lå i Påskeløkken, som vi valgte den flyttede vi ind i den 1 september 1967 og efter 10½ måned var vi 3 for da havde jeg født vores søn Tim og da Tim var 2 år gammel tilbød min far at vi kunne flytte ind op Sedenvej nr. 6, min far havde nemlig solgt hus og jord til Odense kommune og nu forpagtede han hus og jord af kommunen, til det sagde vi ja tak.


Så nu gik min mor og Uffe i gang med at rense og male de monterede og så et nyt køkken lagde faste tæpper på gulvene hang nye gardiner op og ca. 2 måneder efter flyttede vi ind på Sedenvej nr. 6 hvor vi havde flere dejlige år, i januar 1972 blev jeg gravid igen ( det var planlagt ) i februar havde vi besøg af vores læge fordi tim var blevet syg her fortalte lægen Janne at vi efter den lille nye var kommet til verdenen  ville vi ikke få den nyfødte med hjem for huset var ikke sundt at bo i, så vi begyndte at se os om efter en ny bolig og fik til sidst tilbudt et forpagter rækkehus  på Larsen Stevns Vænge 7 som også var ejet af kommunen her var der en beboer valgt bestyrelse som holdte øje med de 204 huse og her bor vi stadig i 2018.